Олексій Ільченко: Ставку робитимемо на пошук юних талантів Звенигородського району

Спеціально для ЧОАФ адміністратор команди ФК “Шевченків край” Олексій Ільченко поділився планами команди в майбутньому чемпіонаті області “Defenda-Ліга”, а також розповів яка філософія клубу та чому команда грає на «ЛНЗ-Арені».

-Розкажіть про команду, який регіон представляєте, та в чому полягає назва “Шевченків край”?
– ФК “Шевченків край” заснований декілька років тому патріархом звенигородського футболу Крикуном Віктором Васильовичем, який вніс величезний вклад у розвиток та становлення звенигородського футболу і футзалу. Команда з перемінним успіхом виступала в першій лізі чемпіонату Черкащини з футболу, а от у футзалі досягла успішних результатів. Так у 2018 році “Шевченків край” став бронзовим призером другої ліги Чемпіонату України з футзалу, і вже в наступному сезоні команда грала в першій лізі чемпіонату України з футзалу. В обласному футболі було два роки перерви, і навесні минулого року за активної ініціативи і фінансування президента клубу Теліженка Володимира Олексійовича, було прийнято рішення прийняти участь у чемпіонаті області серед команд першої ліги. Але виникла проблема: стадіон і футбольне поле у м. Звенигородка в жахливому стані і приймати суперників на ньому було просто не можливо, тому ми звернулися до президента ФК “ЛНЗ” Черкаси Андрія Полтавця з проханням, щоб проводити матчі на ЛНЗ-Арені в с. Лебедин. Андрій Вячеславович не лише позитивно відгукнувся на наше прохання, а й надав значну фінансову та моральну підтримку клубу.
Оскільки, після останньої територіальної реформи в Україні, у новостворений Звенигородський район увійшли колишні Шполянський, Катеринопільський, Лисянський райони та місто Ватутіне, то саме цей регіон буде представляти наш клуб в Чемпіонаті Черкащини. Тальнівській район теж увійшов до Звенигородського, але там є свій самобутній ФК “Тальне” із своїми славними традиціями та історією.
В м. Тальне хороший стадіон з якісним футбольним полем, там проводиться футбольний чемпіонат колишнього тальнівського району, та на відмінну від інших міст звенигородського району місто Тальне значно попереду, тому гадаю що наші футбольні клуби будуть розвиватися пліч-о-пліч, а суперництво буде лише на футбольному полі.
З назвою клубу “Шевченків край” тут все зрозуміло, Звенигородщина – це і є Шевченків край, Батьківщина нашого великого й славного Т.Г. Шевченка.

– Яку філософію сповідує клуб? В минулому сезоні було видно що акцент робився на молодих перспективних гравців.
– В минулому сезоні за команду грали переважно гравці віком 17-20 років. Філософія клубу не змінилася і цього сезону. Основу команди буде складати молодь до 20 років. Можливо, буде декілька більш досвідчених гравців, але ставку будемо робити на пошук юних талантів на просторах Звенигородського району та інших районів Черкащини. Впевнений, що якщо не цього року, то в наступному ФК “ЛНЗ” Черкаси вийде до УПЛ. Це буде визначна подія для всього Черкаського футболу. В УПЛ за регламентом всі команди повинні мати також юнацьку команду U-19, тому вже зараз підшукуємо юні таланти 16-17 років з майбутнім прицілом на ФК “ЛНЗ” U-19.

– Які завдання у команди на сезон?
– В нинішньому сезоні ми знову будемо приймати суперників на «ЛНЗ-Арені», у мальовничому селі Лебедин, яке зараз входить до Звенигородського району. Там створені чудові умови європейського рівня та найкращий трав’яний газон в області. Нажаль, але в районному центрі м. Звенигородка спортивна інфраструктура й стадіон в жахливому стані, впевнений що в найближчі роки нічого не зміниться.
У м.Звенигородка немає навіть жодного футбольного майданчика зі штучним покриттям для міні-футболу, для порівняння то в інших містах Звенигородського району є скрізь, у Ватутіному, Катеринополі, Тальному, Шполі, а у Лисянці взагалі 5-ть майданчиків. Звенигородку районним центром зробили, а от про спортивну інфраструктуру забули, тому майбутнє нашого клубу найближчі роки буде тісно пов’язано з с. Лебедин і розвиток нашої команди бачу лише у тісній співпраці з ФК “ЛНЗ”.  Гадаю, що ми досягнемо домовленості і футбольний клуб “Шевченків край” Звенигородський р-н. буде своєрідним фарм клубом ФК “ЛНЗ” в Чемпіонаті Черкащини.
Важливим фактором для нашого клубу є те, що футбол почав об’єднувати та гуртувати не байдужих до долі Звенигородського футболу бізнесменів. Спонсорами та друзями клубу вже є декілька аграрних підприємств нашого об’єднаного району, впевнений що в майбутньому кількість партнерів тільки збільшуватиметься і клуб стане рідним для всіх мешканців об’єднаного Звенигородського району.

У Чемпіонаті області ми граємо в Західній групі, де проти нас будуть грати гранди обласного футболу ФК “УТК”, СК “Базис” та сильні самобутні команди ФК “Тальне” та “Урожай”, а також ще дві темні конячки команди “Жашківська громада” та “Авангард” Монастирище. Об’єктивно розумію, що нашій молодій команді буде дуже нелегко в цій компанії, адже це вже не перша минулорічна ліга, а Вища ліга обласного футболу, де зібрані кращі гравці Черкащини. І все ж плануємо боротися за вихід у фінальну частину “Defenda-Ліги”. А грандам Черкаського футболу обіцяємо, що в матчах проти нас легких прогулянок для них не буде.

Попередні чемпіони

СК "Профіспорт" 2023

ФК "УТК" 2022

ФК "УТК" 2021