Віталій Ластівка: “У нас була мрія отримати звання переможця чемпіонату «DEFENDA-Ліга»”

Спеціально для ЧОАФ головний тренер СК “Профіспорт” Золотоноша Віталій Ластівка підбив підсумки у Чемпіонаті “DEFENDA-Ліга” та Кубку Черкаської області “Кубок Героїв ЗСУ”, а також розповів яких змін зазнає новостворена Асоціація Футболу Золотоніського району.

Віталій цьогорічний сезон аматорського футболу вже позаду, час підбити підсумки для вас Чемпіонського сезону.
– Як оціните виступи команди в Кубку Черкаської області “Кубок Героїв ЗСУ” та Чемпіонаті “DEFENDA-Ліга” по 10 бальній шкалі?
– Виступ команди в кубку Черкаської області оцінюю, у 7 із 10 балів, через те, що ми не змогли вийти у фінал, а виступи в чемпіонаті області звичайно 10 із 10. Результат всім відомий – золоті медалі та кубок чемпіонату „Defenda – ліга” серед аматорських команд.

– Що було особисто для вас найважче в роботі тренера?
– Найважче в роботі тренера напевно було зуміти знайти гравців на кожну позицію, зуміти згуртувати колектив, навчитися комунікувати й чути гравців та втримати футболістів коли їх почали звати в інші команди.

– Проти кого була найскладніша гра була в цьому році та чому?
Стосовно складних ігор в чемпіонаті виділити одну дуже тяжко. Але можу відмітити три такі гри. Це другий матч із командою “Златокрай-2017”, де ми здобули перемогу 3 : 1, тому що це був наш суперник з району, це було ДЕРБІ, і вони нас несправедливо обіграли у першому матчі. Тому основним завданням в цій грі була перемога над “Златокрай-2017”, щоб заходити в чемпіонську групу з більшою кількістю очок. Цей матч був надважливий і надскладний в емоційному плані. Другий по складності матч-зустріч з командою “Базис” на виїзді, де ми змогли здобути перемогу 3: 2, перший раз змогли обіграти “Базис”, хоча було непросто. Тоді ми вийшли на 1 місце в турнірній таблиці й змогли його втримати аж до підняття кубка чемпіона. І третій напевно найскладніша гра, матч нашого життя в Степанцях, де все було на волосині до 90-ї хвилини. До 90 хвилини команда багато нервувала, поступалася в рахунку, але в кінці доля везіння і наполегливої праці, ми змогли дотиснути цю команду та отримати надважливі три очки.

– Розкажіть хто фінансово утримує команду?
– Функціонери міста Золотоноші та Золотоніського району.

– Чи могли б ви на початку цього року подумати, що станете Чемпіоном “DEFENDA-Ліга”?
– Звичайно у нас була мрія отримати звання переможця чемпіонату “DEFENDA-Ліга”. Через незламність волі, духу, ми матч за матчем йшли до своєї мрії. Великою мотивацією для нас стала перемога над командою “Златокрай-2017”, про яку я говорив раніше.

– Ви два роки поспіль берете участь в обласних змаганнях, розкажіть що вам сподобалось в організації турніру, та на що варто звернути увагу?
Розвиток організації обласного турніру дуже подобається, зокрема те, що з’явилися інтервʼю, де тренери діляться результатами й емоціями, дуже сподобалось, що останні тури були з коментатором, глядачам було цікаво дивитися такі матчі в онлайні, тому я думаю, це потрібно робити на постійній основі, зокрема на всіх ключових матчах потрібна відеотрансляція з коментатором. Було б добре, щоб в інтервʼю брали участь не тільки тренери, а й гравці команд, через те, що думка тренера
і футболістів можуть відрізнятися. Дуже чудово, що вся інформація висвітлюється на сайті,  соціальних мережах, в ютубі, де можна побачити нарізку моментів. За останній рік хочеться зазначити покращення організації турніру.

– 27-го жовтня 2023 року вас було обрано головою новоствореної Асоціації Футболу Золотоніського району.
Розкажіть, яких змін зазнає золотоніський район та чи планується проводиться новоствореною асоціацією зимові турніри?
– У новоствореної асоціації в планах розвиток таких напрямів:
– Розвиток районного дитячого футболу через проведення турнірів району;
– Розвиток ветеранського футболу через проведення турнірів вікових категорій (35+, 40+, 45+, 50+) футболістів району;
– Розвиток жіночого футболу;
– Висвітлення інформації щодо районних турнірів в засобах масової інформації для популяризації цього виду спорту;
– Дуже важливо в цей непростий час проводити благодійні турніри в підтримку “ЗСУ” та турніри памʼяті наших земляків, тренерів, футболістів, які віддали своє життя за нашу свободу і незалежність.
Так, наша громада осиротіла на ще одну світлу Людину, тренера, футболіста, вчителя фізкультури Сергія Чмира, який загинув на фронті, і ми обовʼязково проведемо благодійний матч памʼяті нашого небесного Янгола.

Попередні чемпіони

СК "Профіспорт" 2023

ФК "УТК" 2022

ФК "УТК" 2021