ЗРОБЛЕНО СУТТЄВИЙ КРОК ДО ВПРОВАДЖЕННЯ СИСТЕМИ VAR В УКРАЇНСЬКОМУ ФУТБОЛІ

Днями вперше в Україні систему відеоповторів VAR було випробувано в режимі live на офіційному футбольному матчі.

Поєдинок юнацького чемпіонату України серед команд U-19 «Динамо» Київ — «Карпати» Львів став першим, на якому система VAR працювала не в режимі offline, як це неодноразово було в цьому сезоні на поєдинках Прем’єр-ліги та Кубку України, а в режимі live. І одразу ж допомога системи знадобилася в складному ігровому епізоді, а рішення рефері, прийняте з її допомогою, вплинуло на підсумковий результат!

На 73-й хвилині арбітр матчу Микола Балакін за допомогою VAR пересвідчився, що з боку гравця команди «Карпати» мала місце гра рукою у своєму штрафному майданчику, та призначив у ворота гостей 11-метровий, який реалізував динамівець Владислав Ванат, установивши, як виявилося, остаточний результат — 2:2.

Відзначимо, що використання VAR у режимі live є черговим етапом на шляху до повноцінного впровадження системи в українському футболі. Уже в листопаді до України прибудуть представники IFAB, які мають дати оцінку результатам піврічної підготовки наших арбітрів та тестування VAR. Сподіваємося, що після отримання необхідних висновків система зможе повноцінно використовуватися в Україні в режимі online. 

Коментар президента Української асоціації футболу Андрія Павелка: 

Вперше про необхідність впровадження інноваційної системи і перші кроки на цьому шляху ми зробили ще два роки тому. Тоді ця ідея вважалась революційною і УАФ була в числі перших, хто подав заявку на участь в цьому експерименті. Мене намагалися відмовити від цього проекту. Мовляв, це дуже дорога і складна технологія. Дійсно, було непросто, але зараз ми вийшли на фінішну пряму. Адже 1 листопада 2019 року назавжди увійде в історію українського футболу.
Саме в цей день вперше в офіційному матчі було застосовано систему VAR. Так, поки що це сталося в тестовому режимі «live». Але як би там не було, пенальті у матчі Чемпіонату України серед команд U-19 було призначено після перегляду арбітром монітору системи VAR. Між іншим, чи не вважаєте ви символічним той факт, що першою командою, яка змогла оцінити переваги застосування системи VAR в Україні, стала молодь київського «Динамо»?.. Адже реалізований пенальті дозволив киянам вдома внічию (2:2) зіграти з ровесниками з «Карпат».
Сьогодні тестування продовжилося. Цього разу в Чемпіонаті України серед команд U-21. В поєдинку між командами «Динамо» та «Львів» система VAR знову була використана арбітрами! І знову рішення VAR на користь «Динамо» – вже в компенсований час кияни не забили пенальті, але арбітр, переглянувши епізод, побачив, що при цьому голкіпер «Львова» порушив правила. З другої спроби кияни таки забили і в результаті перемогли – 3:2.
Що далі? 22 листопада в Україні очікуємо делегацію з представників IFAB та FIFA, які мають наочно переконатися в якісній підготовці наших фахівців до використання VAR. Після отримання позитивних результатів технологічного тестування наших спеціалістів та системи ми зможемо отримати дозвіл на використання системи VAR в Україні. Після чого VAR повноцінно запрацює в чемпіонаті УПЛ з перших матчів Нового року. А вже зараз в ефективності цього інноваційного інструменту можна пересвідчитись на досвіді матчів юнацького чемпіонату U-19 та U-21.

Попередні чемпіони

СК "Профіспорт" 2023

ФК "УТК" 2022

ФК "УТК" 2021